Titel: Osynlige i bodarna.

Meddelare: Änka Ingrid Margreta Lögdberg  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

I Holmstabodarna hemma i Helgum var det i forna tider mycket av det osynliga. Syster min var där i bodarna en sommar och skötte korna. En dag höll hon på koka mesost. Så kom det bud från en annan stuga där i bodarna. Hon gick dit och blev borta alldeled för länge från mesgrytan. Då hon kom tillbaka, var mesosten så väl färdigkokad, att hon inte kunnat göra det bättre, och man brukar få vara mycket påpasslig med mesostkokningen. -De underjordiske hade varit framme och hjälpt henne.

Längre tillbaka i tiden hade en gumma där i bodarna hört någon jämra sig så förfärligt ute i mjölkboden. Hon förstod, att det var någon av de underjordiske, och därför steg hon intill bodväggen och ropade: "Kan jag göra nånting för att hjälpa er?" Det blev strax tyst. Men efter den dagen behövde inte gumman så noga passa mesostgrytor. De kokade alltid så bra, för de osynlige såg efter.